This page was printed from https://geosyntheticsmagazine.com

Point State Park renovation to preserve Fort Pitt ‘bastion’

Case Studies | April 1, 2007 | By:

Following a plan supported by the Pennsylvania Historical and Museum Commission, the state’s Department of Natural Resources is resuming renovation work at the Fort Pitt tracery in Pittsburgh’s Point State Park as part of a $7.1 million improvement project.

In the area known as the “Music Bastion,” all trench and wall dimensions and depths will be recorded and documented accurately on “as-built” site drawings, enabling future recall of the features locations and depths.

The wall will be covered with a layer of geotextile fabric, designed to protect and delineate it. A second layer will consist of a sand and gravel mix at least 1 ft. thick. Then a second geotextile blanket will line the entire trench.

The remaining fill material will consist of recycled concrete, pavement, and soils from other work areas in the park. All of the fill material will be placed in the trench in approximately 8-in.-thick layers.

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comments are moderated and will show up after being approved.